AA Yeşilhat: "TerrArctic Mega Hibe Projesinin Bilimsel Direktörü ve Lideri Prof. Dr. Orhan İnce, Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde donmuş toprakların erimesinin orman yangınları ve enerji güvenliği başta olmak üzere birçok soruna neden olduğunu kaydetti."

"Prof. Dr. Orhan İnce, sağlıklı suya ve gıdaya erişimde zorluklar, enerji güvenliğindeki sıkıntılar ve küresel ısınma nedeniyle donmuş toprakların çözülmeye başlamasıyla buzulların altında kalmış, bilinmeyen ve bağışıklık sisteminin tanımadığı kimyasal ve patojenlerin ortaya çıkmasının bu etkilerin başında geldiğini belirtti.

Toprağın buzul tabakasının çözülmesiyle daha fazla yeşil alan oluştuğunu aktaran İnce, bu yeşil alanların ve toprağın altında buzul halde bulunmuş bitkilerin, çürümüş organik yapıların biyolojik olarak parçalanıp karbondioksit ve metana dönüştüğünü ve bunun da küresel ısınmayı hızlandırdığını anlattı."

"Bölgedeki erime nedeniyle deniz ve topraktaki cıva gibi tehlikeli ağır metallerin de ortaya çıkarak su kaynakları ve toprağı kirlettiğini bildiren İnce, ayrıca eriyen toprağın çamurlaşarak bataklık haline geldiği ve bunun, bu zemin üzerine inşa edilen yapılar için ciddi bir tehlike olduğu uyarısında bulundu."

"Isınmanın getirdiği olumsuz etkilerin devam edeceği ve bu durumun ciddi ekonomik kayıplara ve ekosistem tahribatına yol açacağı öngörüsünde bulunan İnce, şu tavsiyelerde bulundu:

"İklim değişikliğinin getirdiği sorunları şu anda Kuzey Kutup bölgesi bilfiil yaşamakta. Bunun kurtuluş yolu fosil yakıtların tamamen ortadan kaldırılması, kullanımının kısıtlanması ve temiz, yenilebilir enerjiye geçiş. Rüzgar, güneş, su kaynaklarından çevre dostu temiz enerjiyi üretmemiz ve organik içeriği olan tüm atıkları da enerjiye dönüştürmek suretiyle fosil yakıtlara artık 'Dur' demenin zamanı geldi. Hatta bunda geciktik bile." "

Detaylara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
AA - Yeşilhat
AA - Yeşilhat X
MICROBIOLOGY

 İTÜ Mikrobiyal Ekoloji Grubu

İTÜ-BOUN MEG Mikrobiyal Ekoloji Grubu olarak güçlü ekibimiz ve yılların deneyimiyle 

Ekolojiyi sadece mühendislik tasarım sistemlerinde değil, aynı zamanda hava, su, toprak, ekstrem ortamlar gibi alıcı ortamlarda da moleküler araçlar kullanarak anlamak için araştırmalar yapıyoruz; mikrobiyal ekolojiye doğası gereği bağlı olan çevresel biyoteknolojinin mikroorganizmaların ve ürünlerin kullanımı için bilimsel ve mühendislik bilgi sistemi olduğunun bilincinde olarak, çok çeşitli alanlarda yenilikçi stratejiler geliştiriyoruz. Katı, sıvı ve gaz atıkların biyolojik arıtımı, kirli ortamların biyolojik arıtımı, çevre ve arıtma süreçlerinin biyolojik izlenmesi, atıklardan enerji üretimi gibi mühendislik alanlarında çalışıyoruz ve bunları moleküler sistemler yardımıyla daha iyi anlıyoruz. Bunun dışında ekoloji alanlarında da önemli çalışmalarımız var. Karadeniz, Marmara Denizi ve Haliç gibi doğal ekosistemlerdeki mikrobiyal çeşitliliği ve Marmara Denizi'ndeki anoksik tortulardan gelen petrol kirleticilerinin biyolojik arıtımını, termofilik ve psikofilik gibi aşırı çevre çalışmalarını MEG Grubumuz altında multidisipliner bir ortamda inceliyoruz. Ayrıca, çalışmalarımız sonucunda elde ettiğimiz kendi türlerimiz de var. Geniş yelpazede biyoteknolojik yöntemlerin kullanılabilirliği ve güçlü işbirliklerimiz, MEG Grubumuz tarafından moleküler biyolojik yöntemlerin ve genetik mühendisliği teknolojisinin kullanımını gerektiren yenilikçi yeni stratejiler oluşturulmasını sağlıyor. Bu yöntemler, etkinliklerini, esnekliklerini ve üretkenliklerini artırmak için mevcut biyolojik süreçlerin anlaşılmasını iyileştirecektir.