İTÜ Çevre Mühendisliği öğretim üyemiz Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya Federasyonu Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı ve Tümen Eyaleti Hükümeti tarafından finanse edilen, Tümen Devlet Üniversitesi tarafından yürütülen Kuzey Kutup Bölgesi "TerrArctic Mega Hibe Projesi”nin Bilimsel Direktörü ve Lideri olarak göreve başladı.

tyumen TerrArctic araştırma projesi, hem doğal hem de antropojenik faktörlerin istikrarını vurgulayarak, küresel doğal değişikliklerin ışığında Kuzey Kutbu'nda sürdürülebilir arazi kullanımına odaklanıyor. Projenin 2020-2024 yılları arasında Tyumen Devlet Üniversitesi'nde (UTMN) gerçekleştirilmesi planlanıyor ve Tyumen Eyaleti Hükümeti'nden alınan mega hibe ile finanse ediliyor. Proje, Hantı-Mansiysk Özerk Okrugu-Yugra ve Yamal-Nenets Özerk Okrugu'nu kapsayan Tyumen Bölgesi Batı Sibirya Bölgelerarası REC'nin himayesinde gerçekleşecek.

Proje, Almanya'nın Göttingen Üniversitesi Ekoloji ve Doğal Kaynakların Akılcı Kullanımı Araştırma Enstitüsü'nden seçkin bilim adamı Yakov Kuzyakov'un gözetiminde ilerleyecek. Toprak Bilimi ve İzotop Biyojeokimyası Laboratuvarı, çevresel biyojeokimya araştırmaları için bilimsel ekipman edinmiş ve uzmanlık eğitimi vermiştir.

TerrArctic projesi, 2024 yılında Prof. Dr. Orhan İnce'nin baş bilim insanı olarak katılmasıyla önemli bir ilerleme kaydedecek. İstanbul Teknoloji Üniversitesi'nde Mikrobiyal Ekoloji Araştırma Grubu Başkanı ve EnviroBioTech+ Programı Direktörü olan Prof. Dr. İnce, çevre kalitesini artırmak, çevre düzenlemesindeki bilimsel bulguları ticarileştirmek ve bozulan toprak ve su kütlelerini rehabilite etmek için yeni teknolojilerle mühendislik çözümlerinin uygulanması konusunda zengin bir deneyime sahiptir. Prof. Dr. İnce, son zamanlarda Stanford sıralamasında dünya çapında önde gelen bilim adamlarının ilk %1'inden biri olarak tanındı.

Ziyaret sırasında UTMN meslektaşlarıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Birinci Rektör Yardımcısı Andrey Tolstikov; UTMN Ekoloji ve Doğal Kaynakların Akılcı Kullanımı Araştırma Enstitüsü Direktörü Andrey Soromotin; ve UTMN Ekolojik ve Tarımsal Biyoloji Enstitüsü (X-BIO) Uluslararası Bilimsel Programlar Koordinatörü Roman Latyntsev toplantıya katıldı. Prof. Dr. İnce, sadece TerrArctic projesini ilerletmeyi değil, aynı zamanda 1773 yılında kurulan dünyanın en eski üçüncü mühendislik üniversitesi olan ITU ile birkaç yeni ortak girişim başlatmayı da hedefleyerek UTMN'nin potansiyel araştırma laboratuvarlarını tanımak için iki hafta harcadı.

İTÜ ile işbirliği, Ekim 2021'de UTMN Rektörü Ivan Romanchuk başkanlığında Türkiye'ye yapılan bir heyet ziyaretinin ardından başlatıldı. Partner üniversitenin rektörü İsmail Koyuncu ile yapılan toplantıda, bilimsel ve teknolojik projelerin yürütülmesine yönelik planlar görüşüldü. Ayrıca Arktik dahil çeşitli bölgeler için ortak araştırma girişimleri de değerlendirildi. Sonuç olarak, iki üniversite arasındaki işbirliğinin kolaylaştırılması ve ortak projeler için fırsatların araştırılması amacıyla yapılan anlaşmanın koordinatörü olarak Prof. Dr. İnce atandı.

UTMN Rektörü Ivan Romanchuk şunları söylüyor: "Türkiye Cumhuriyeti'nin önde gelen teknik üniversitesi ile işbirliğinin son aşaması, UTMN'nin araştırma gruplarıyla derinlemesine etkileşime geçmesini sağlayacak. Bu işbirliğinin, ekoloji mühendisliği alanında en verimli çözümleri araştırma alanında sinerjik bir etki yaratması bekleniyor.  Batı Sibirya Bilim ve Eğitim Merkezi, yüksek uluslararası standartta faaliyet göstermesiyle tanınıyor ve REC mega hibeleri aracılığıyla küresel ortaklıkların büyümesi bunu daha da doğruluyor."

TerrArctic projesinin, Batı Sibirya'nın yarı arktik ve Arktik bölgelerindeki ana toprak türlerinin karbon tutma potansiyelleri açısından analizlerinin yanı sıra, arazi yangınları sonrasında bu toprakların pirojenik karbon alımına ilişkin değerlendirmeler sağlaması bekleniyor. Ek olarak, bozulmuş Arktik toprakların biyolojik olarak ıslahı için teknolojiler önerilecek.

Kaynak: Tyumen Eyalet Üniversitesi, Türkiye'nin Önde Gelen Bilim İnsanı TerraArctic Bölgesel Mega Hibesine Katılacak

Daha fazla bilgi için,

İTÜ Haberler, Kuzey Kutbu’nda Sürdürülebilir Arazi Kullanımı

Prof. Dr. İsmail Koyuncu: Çevre Mühendisliği öğretim üyemiz Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya Federasyonu Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı ve Tümen Eyaleti Hükümeti tarafından finanse edilen "TerrArctic Mega Projesi”nde “Lider Araştırmacı” seçildi.

İTÜ Linkedin, Çevre Mühendisliği öğretim üyemiz Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya Federasyonu Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı ve Tümen Eyaleti Hükümeti tarafından finanse edilen "TerrArctic Mega Projesi"nde "Lider Araştırmacı" oldu!

Hürriyet, Orhan Hoca Kuzey Kutbu’nu onaracak

CNN Türk, Türk profesör projenin lideri seçildi: Kuzey Kutbu'nu bir Türk onaracak!

— ABD, 29 Haziran 2024